BLACK SKY GIANT – PLANET TERROR. 2021. Albumajánló


A Black Sky Giant Argentínából fogja elfoglalni a stoner rajongók lemezjátszóit. Nem is kell valódi látónak lenni ehhez a jóslathoz. Elég csak a csapat friss, Planet Terror című anyagát megpendíteni és rögtön elő is vesszük a sivatagi homokfutót, hogy egy dűne tetején kipakoljuk a cuccot és a sört egy jó kis generátor partihoz. A Black Sky Giant instrumentális, szabadelvű dalai óriási lendülettel megtekerik az elménket és kilőnek minket az űrbe. Jammelős a feeling, mégis minden a helyén van, tökéletesen meg van szerkesztve.

A tavalyi Orbiter utáni második eljövetel bizony nemcsak vérbeli stoner, de kellőképpen psychedelikus is és kéz a kézben jár egy jókora űrfixációval és ugyebár nekünk, Glorious Space Ridereknek éppen ez a gyengénk.

A címadó Planet Terror úgy indítja a lemezt, hogy rögtön érezzük, ez egy jó kis utazás lesz. A kiszögelt lábdobra érkező Kyuss-ízű riffelés ének nélkül is elég változatos ahhoz, hogy lelkesen végigdobogjuk a lábunkkal. Remek albumindító dal. Lüktet és reptet a téma, de azért eszünkbe juttatja, hogy ezen a terror bolygón még egy nagyot bulizni akarunk, amíg lehet…

Az Asteroid Hermit varázsolja fölénk a csillagos eget és fantasztikus gitárszólamokkal áldoz a stonerek istenének. A legjobb ’70-es évekbeli elszállós hard rock anyagokat juttatja eszembe. A Ghost Valley Truckers tragacsai sivatagi homokot szórnak a gonoszok szemébe. Mi is rúgjuk a forró port, ami fémesen karcolja látásukat. Nem veszik észre, hogy már nem tudnak bennünket megállítani. A hangzás kifinomult és a téma is okosan tekereg balra és jobbra, le és fel, de a lendület magával sodor mindent.

Doomosan vándorol az Ulameth (endbringer) a Végtelen felé. Számunkra azonban nem vészjósló, mert csak a hitetlenek rezegnek nullára a szőrös gitároktól és rettegnek az elkerülhetetlen Végtől. Itt emelném ki a kitűnő basszusgitár játékot, ami szükséges is ahhoz, hogy kellően változatos legyen a hangszerelés egy ilyen instrumentális anyagon.

Ahol kell a billentyűs hangszerek is színesítik a képet, de a szintik mindig csak mellékszereplők maradnak.

A Perpetual Waves To Come aztán rendesen kilő az űrbe, csak messzi emlék marad a dűne árnyéka. Az örökösen pulzáló groove-ok hátán hasítunk űrhajónkkal egy ígéretesebb kvadráns felé. Ezen a felvételen olyan magas szintű gitárjáték tekereg, aminek hallatán nagymesterek is elsápadhatnak. Sajnos nem tudom, hogy pontosan hányan alkotják ezt a rosarioi csapatot, mert még a facebookon is igen kevés információ található róluk. Így sajnos nem tudni, hogy pontosan hány húrbűvölő varázsolta fel ezeket a csodás sávokat.

A Yithian Time Travellers már az idő szorításából is kiszabadít. Gyönyörű gitárszólói egyszerűen kikapcsolják elménket és végérvényesen megment kavargó gondolataink sokaságától.

A lemez a Phantom Gun vágtatásával zárul. A finoman induló dal egészen felpörög és őrült tempóval repít vissza utazásunk kezdetére. A záródal hangyányit emlékeztet a klasszikus ’60-as évekbeli instrumentális gitárbandák támadásaira, de végig stíluson belül tud maradni.

Régóta nem hallottam ilyen kitűnő stoner albumot, ami azért is nagy szó, mert ének nélkül nagyon nehéz ennyire szórakoztató és változatos anyagot készíteni. A Planet Terror nyáron elérhető lesz vinylen is! Dicsőség és köszönet a Black Sky Giant tagjainak. Yell

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések