RADAR MEN FROM THE MOON .- STRANGE WAVE GALORE (2014, Fuzz Club Records)


1.Surrealist appearance 05:36   
2.Reverie 03:32           
3.Strange wave galore 05:55   
4.The sweet confusion 05:47
5.Lautréamont 03:09
6.Opaque 05:08
7.What the lightning said
06:52

Nem is oly rég részletesen foglalkoztunk a fiatal holland zenekarral és előző, számszerint második albumával, most megnézzük mi is történt velük azóta. A meglehetősen jóra sikeredett lemez folyományaként meghívást kaptak a legnagyobb psychedelikus fesztiválokra (Roadburn, DunaJam) és beutazták muzsikájukkal Európa szinte minden szegletét, ahol él és virul a psychedelia és a space-rock. Idén január 30-án leplezték le időközben összerakott új albumukat Eidhovenben, vélhetőleg egy fergeteges koncertet is adva. Annyira friss és ropogós a lemez, hogy kiadójuk még csak előrendelést fogad egyelőre, a jelek szerint  készülnek a fekete korongok, CD-k. Új tag is érkezett az alap trióhoz, Niels szintetizátora hangjaival erősíti a bandát.


A lemez mindöszze 36 perc hosszú, néha meglepődik az ember hogy "csak" ennyi, de minek is több, ha egy kerek LP-nyi mondandója van valakinek.. Folytatják a megkezdett utat, instrumentális psychedelikus zenét kapunk space ízekkel. Megleptés nem fog érni senkit, a zenekar karakteres stílusjegyei itt is érvényesülnek. Míg az első lemezre a garázsos nyersesség volt jellemző, a másodikra a majd tökélyre fejlesztett egyensúly a dinamizmus és a kidolgozott témák között, addig ezen újabb alkotás picit a zenei aprólékosság felé mozdul el. Emiatt talán egy fokkal nyugodtabbnak is tekinthetjük, mint elődjét. A címadó felvétel mellet az Opaque című opus is hozza a keményebb vonalat, ezt ellensúlyozandó kapunk két "líraibb" felvételt is, ezek a Reverie és a Lautréamont. Maga az album jól szerkesztett, nem unja egy pillanatig sem az ember. Rajongóknak kötelező, aki meg nem ismerte őket, nem fog csalódni, egy meglehetősen jó lemezt kap a kezébe.(mark)



Márk barátom minden fontosat elmondott már a Radar Men from the Moon új albumáról, a Strange Wave Galore-ról. Egyet is értek Vele mindenben, ezért csak néhány gondolattal egészíteném ki Őt. Először is, ami azonnal szembetűnő volt, az a lemezborító. Sikerült egy igazán időtálló grafikát összehozniuk. A nagyon tetszetős artwork ugyanis egyesíti mindazon stílusok elemeit, amik jellemzőek a csapat zenei világára. Nekem tetszik, ahogy a '70-es évek progresszív rock bandáinak albumterveire és az '50-es évek grafikáinak hangulatára hajaz, némi avantgarde felütéssel. Ezek a hatások uralják az album dalainak hangulatát is. Az előző, fantasztikusan sikerült albumhoz képest (Echo Forever) a legfontosabb különbség, hogy a főcsapás elsodródik krautrock és spacerock ösvényéről, leginkább egy jól megkomponált progresszív-rock/postrock végeredményt kikristályosítva. A psychedelia is mintha kissé háttérbe szorult volna most. Nincs ezzel semmi baj. Nagyra értékelhető, hogy a srácok nem akarnak önismétlő módon egy helyben toporogni és folyamatosan kísérletezve, saját határaikat feszegetik. Szurkolok a Radar Men from the Moonnak, hogy ezzel az albummal sikerüljön megőrizni a színtéren megszerzett pozíciójukat!  Bien János (Yell)





Share on Tumblr

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések