UNITED GODS - SPECULATIVE SPECULUM (Kalpamantra Records, 2014, MP3, FLAC) >>> albumajánló


1.At The Outer Rim Of Xia Zhoung 03:13
2.Hidden Caves 13:42
3.Speculative Speculum I & II 26:17
4.Speculative Speculum III 05:47
5.Speculative Speculum IX 04:13
6.Unquiet Hallways 03:08

Kecskés Péter, Miklós Péter
elektronika

Hát megtört a jég. 2014-es lemezről írhatok végre, mely oly friss, hogy  a mai nap látott napvilágot. És külön öröm, hogy hazai előadót mutathat be blogunk, mely nem más, mint a Kecskés Péter tudós, filozófus, képzőművész és nem utolsósorban zenész által 1989-ben, akkor még performance csoportként alakított United Gods zenekar legújabb, 2014. február 18-án napvilágot látott lemeze. Már korábban terveztem a zenekarról írni, de valahogy elmaradt mindig egy nagyobb áttekintő poszt megírása munkásságukról. Viszont az új lemez kihagyhatatlan apropóul szolgál, hogy ne halogassam bemutatni őket. Hozzátenném, hogy zenéjük eddig blogunk vizsgálódásainak határmezsgyéjén mozgott, viszont az új album már tökéletesen illeszkedik abba a világba, melyet írásainkban bemutatni szoktunk. Persze ez a világ nem egy szűk szelete az univerzumnak, hisz jól megfér mottónkhoz híven (space and psychedelia) egymás mellett a space-rock, psychdelikus jam, elszállt stoneres dolgok, hatvanas évek retro feelingjei, kozmikus elektronikus utazások, sötétebb, dark ambientes tónusok (és még sokáig sorolhatnánk). Ez utóbbi tónus jellemző a zenekar legújabb albumára, egyben azokra a lemezekre és koncertekre, melyet jelenlegi felállásukban adnak elő 2010 óta. Korábbi munkáik szélsőségesebbek voltak, elsősorban karcos noise témákra épültek, gyakran Kecskés Péter szövegeivel a középpontban. Az új lemez, mint már néhány munkájuk (Live in Budapest, 2011, AER) a Steven Williams által működtetett Kalpamantra Recordsnál jelent meg. A kiadó az ambient és főleg dark ambient színtér, indíttatásában filozófikusan elkötelezett előadóit vette szárnya alá. Így nem csak hangulati tájfestéseket kapunk, hanem elgondolkodni valót is kap az arra igényt formáló hallgató.
Mint említettem, 1989-ben jött létre a United Gods, 1990-től kezdték el ritual-industrial zenei munkásságukat. Az első tíz évet a Daath című album örökíti meg számos nemzetközi kompiláción való megjelenéssel egyetemben. A kétezres évek lemezei a Joined to an Angel és a Elő-Jelek Omens. 2010-től, az új felállásban nagyobb sebességre kapcsoltak, egyben zenei kifejezésük is változáson ment át. Ha el nem is tűnt, de a zajosabb, karcosabb hangzás szépen símult bele dark ambientes világukba. Fentebb nevesített lemezek mellett kiadtak két mini cd-t is, Platon IC és Pluto MC címmel, mely címekből tájékozottabb olvasók rögtön meg is sejthetik a zenekar szellemi orientációját. És hogy pontosan mik is ezek? A teljesség igénye nélkűl: mágikus-misztikus teológia és filozófia, valamint az ezekhez kapcsolódó praktikák  (pl. Ishraq), hermetika, Énokiánus mágia, metaphysico-tradicionalitas. Vagy éppen megemlíthetünk olyan neveket, mint Austin Osman Spare, Henry Corbin, René Guénon, Frithjof Schuon, stb...


Magáról a lemezről részleteiben nem ejtenék sok szót, inkább "beszéljen" a zene. A hat felvétel meglehetősen egységes hangtérben mozog a zenei kifejezés eszköztárát nézve. Mondhatni, nem meglepő, hisz egy ambient lemeztől nem is a 3 percenkénti új hangulatokat várjuk el, hanem egy zenei, szellemi folyamat elmélyült befogadásának kalandvágyával pihenünk le hozzá. Három rövidebb tétel mellett mindenképp az album középpontjába kerül (szerkesztésileg is) a bő fél óra hosszú címadó felvétel három tételben. Emellett ezen zenei folyamat rövidebb, kilencedik tétele is szerepel az albumon, mely korábban már napvilágot látott a The Hermetic Library Anthology Album - Magick, Music and Ritual sorozat kilencedik lemezén. Sötét, de nem nyomasztó tónusokat festenek le, helyenként szerepet kapnak a karcosabb ízek, időnként rituális dobra emlékeztető hangzásokat hallhatunk. Mindenkinek ajánlható e lemez, aki szereti a dark-ambientet, valamint azoknak is, akik  új, érdekes, elgondolkodtató zenék után kutakodnak.(mark)



Kecskés Péter
Kecskés Péter előadásai - lehet még jelentkezni, de kemény lesz, én szóltam



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések