Amit eddig tudtál, vagy nem tudtál Pink Floyd dalokról / Armand


A Welcome To The Machine a Pink Floyd 1975-ös, Wish You Were Here című albumának második dala. A zenekar állítása szerint a dalt George Orwell1984’ című regénye ihlette, amiben egy férfi a népet agymosó TV műsorokkal, elnyomó törvényekkel uraló kormány elől menekül (milyen aktuális még mindig). Ezt a videoklipet Gerald Scarfe készítette. Részletek a banda 1977-es ’In The Flesh’ turnéjának háttérvetítéseiből.




A Grantchester Meadows eredetileg Roger Waters szólódala volt és az Ummagumma albumon jelent meg, de a Pink Floyd The Early Years 1965-1972 kiadványon is helyet kapott. A legendás csapat a BBC számára játszotta el a dalt akusztikus gitárokkal, Roger Waters és David Gilmour énekével, valamint Richard Wright billentyűs játékával és madárcsicsergéssel megtámogatva, hogy ezzel idézzék meg egy bájos kis brit falu, Grantchester egyik nyári napjának hangulatát.





A The Wall hivatalos promóciós videója a Pink Floyd 1979-ben megjelent The Wall dupla albumához készült, amit Roger Waters eredetileg rock operának szánt. Az album minden idők egyik legelismertebb koncepcionális albuma lett, mely egy jelentős társadalmi problémáról, a személyes elszigeteltségről szól. Az Another Brick In The Wall Pt. 2. Gerald Scarfe egyedülálló videó alkotásával a csapat az  amerikai és angol lista No.1. pozícióját is megszerezte, amiben nagy szerepe volt Alan Parker  kitűnő filmrendezésének és Bob Geldof  szuggesztív színészi alakításának is.





Ezt a videót Pink Floyd az ókori római Pompeji amfiteátrumában és környékén forgatta 1971 októberében négy nap alatt. A felvételekhez egyszerű kézi kamerákat használtak, valamint egy stúdió minőségű 24 soros felvevőt. További utómunkálatok a párizsi televízió stúdiójában fejeződtek be. A videó ősbemutatója 1972-ben volt.





A Money hivatalos promóciós videója, a The Dark Side Of The Moon című albumról, ami 1973-ban jelent meg és a mai napig ikonikus albumként van számon tartva. Eredeti címe Eclipse: A Piece for Assorted Lunatics volt, témája pedig a mindennapi életben ránk nehezedő nyomás, az idő, a pénz, a háború, az őrület és a halál. Az Egyesült Államokban 1973 és 1988 között 741 hétig volt listavezető. A szintén ikonikus albumborító Hipgnosis tervezőcsapatnak a merész műve.





A Shine On You Crazy Diamond egy kilenc részből álló Pink Floyd kompozíció, amelyet David Gilmour, Roger Waters és Rick Wright írt. Ez a dal a zenekar 1975-ös Wish You Were Here című albumán jelent meg. A dal egyfajta tisztelgés volt Syd Barrettnek, aki a banda alapítótagja és első énekese volt. Először 1974-es francia turnéjukon játszották. A dal felvételéről Roger Waters így beszélt: "Időnként a banda csak fizikailag volt ott. A testünk ott volt, de az elménk és az érzéseink valahol máshol."




A Sheep a Pink Floyd 1977-es Animals albumán jelent meg. A dal eredeti címe Raving and Drooling volt, de ezt a stúdió felvételek során elvetették, mert nem volt igazán kifejező. Az erősen jam alapú dalt Roger Waters szedte egybe  szintetizátorok, különböző effektusok segítségével.




Armand

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések