SENDELICA - CROMLECH RE​-​IMAGINED VOL 1. 2018 / Yell albumajánlója


  A SENDELICA egy walesi psychedelikus/ spacerock csapat, aki jól ismeri a jövőt és múltat, ráadásul a zenei ösvénye is erősen szerteágazó. Szinte minden hatást, ami ebben a műfajban releváns, megtalálsz hajójuk fedélzetén. Diszkográfiájuk bő tíz évre nyúlik vissza és ezalatt lemezek tucatjai fűződnek a nevükhöz. Univerzumukban szivárványként ível át a jellegzetes Cromlech Chronicles, a három részből álló zenei sorozat, aminek mélyre ható felfedezését minden Űrlovasnak melegen ajánlom. 
  Persze ma már nem nagyon lehet új dolgot feltalálni, így a SENDELICA is azzal főz, amiben a legerősebb: azonnal felismerhető, sajátos atmoszférát képes kialakítani zenéjében. A varázslat köszönhető talán annak a ténynek is, hogy a lemezsorozat felvételei a nyugat-walesi Mwnci stúdióban készültek, ami egy ókori temető mellett fekszik. A szakrális hely neve Cromlech. Aki járatos a megalitikus kultúrában, az tudja, hogy a kromlech nem más, mint nagy sziklakövekből álló, sokszor köralakban záródó kerítés, ami nem csak fizikális értelemben vett védelmi célt szolgál. Az egykori kelták területén még ma is számtalan található belőlük.
  A Chromlech Chronicles I, II, és III anyaga sokféle irányt mutat. Bőven akad közöttük spacerockos utazás, psychedelikus agydurrantás és fenséges hangtájkép is. Mégis létezik közöttük egy jellegzetes kohézió, amit talán az ősi szellemiség birtoklása hoz létre és ezzel messze túlmutat a mai produkciók nagy többségén. Az alapcsapaton kívül sok vendégzenész is dolgozott rajtuk, akik számtalan hangszert kezeltek. Hegedű, cselló és ősi tibeti hangszerek, field recording hurkok és más elektronikus források mellett még különleges énekesek is hozzáadták tudásuk legjavát. A banda hangzásának egyébként az egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy főszerepet kap benne a szaxofon. 
   Idén májusban jelent meg a Cromlech Cronicles III, de a banda már augusztusban ki is adta a Chromlech Re-Imagined vol. 1. című, öt tételt tartalmazó albumot. A sorszámozásból is kitalálható, hogy idővel az újraképzelt alkotások is sorozatot képeznek majd, aminek azért örülök, mert számomra eddig ez az albumuk a legizgalmasabb. Ha a spacerockot és határterületeit arra szeretnéd használni, hogy valóságtól kissé elrugaszkodj, akkor ez az anyag tökéletes eszköz a számodra. A zenekar segíti az elvágyódó lelket, hogy kis időre kitörjön ebből a szörnyen mélyre süllyedt apokaliptikus világból. Biztos kezekben van az, aki rájuk bízza magát, mert a SENDELICA tökélyre fejlesztette a művészetét azáltal, hogy uralja a tiszta Tudást. Az nekem is mindegy, hogy ezek a kísérletező, alaposan újraképzelt szerzemények az archaikus világ primordiális rendjébe vagy az Űr távoli, még felfedezetlen tájaira kalauzolnak el. Ez a lemez az elmúlt időszakom legtöbbet pergő anyaga. A magam részéről köszönöm szépen. Mély tisztelettel. Yell

Pete Bingham - Guitar/ Electronics
Glenda Pescado - Bass
Lee Relfe - Saxamaphones
Joe Caswell / Jack Jackson - Drums
Colin Consterdine - Programing/ Electronics

1. THE RETURN OF THE ELOHIM (ALTAR MIX) 11:51         
2. SLOW BURNER (RE-ENTRY MIX) 11:15              
3. EVEN THOUGH MY MOUTH IS SILENT (COSMIC CONNECTIONS MIX) 19:58       
4. 12 SHADES REVISITED (ORIGINAL PETE DEMO MIX) 10:47         
5. THEME FROM AN IMAGINARY VICTORIAN GHOST HUNTER (AVIV MIX) 06:04



Yell

Megjegyzések

  1. Köszönjük a bejegyzést! Egy ideje már sajnos egyáltalán nem hallgatok ilyen jellegű zenéket, de most meghoztad hozzá a kedvem. Ráadásul a Sendelica nagy kedvencem volt régen a "The pavilion of magic..." lemezig bezáróan. Utána már sajnos nem követtem a lemezeiket. Még egyszer köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy élvezted az utazást és remélem hamarosan visszatérsz erre az ösvényre is! Nagyon jók az írásaid, de nemcsak a Sendelicaról! A "dirty" sorozatod fenománális! Köszönet érte! Spacerock Forever! Yell

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

fdbck!

Népszerű bejegyzések